01 7884040 psvg@gmail.com

V soboto, 23. 3. 2024, je po vsej Sloveniji potekala akcija sajenja medovitih rastlin. Akciji se je pridružil tudi naš čebelarski krožek OŠ Stična, PŠ Višnja Gora. Na bregu potoka ob šoli smo posejali približno 200 semen sončnic v upanju, da jih bo vsaj nekaj vzklilo. S tem smo se pridružili vseslovenski akciji, ki jo je organizirala Čebelarska zveza Slovenije.

Poleg tega smo posadili timijan, ki je prav tako medovita rastlina in obrezali  ter pognojili vinogradniško breskev, ki smo jo posadili lansko pomlad.

Kaj sploh so medovite rastline in zakaj jih sadimo?

Medovite rastline so vse rastline, ki čebelam nudijo vir hrane. To je lahko medičina, mana, iz katerih čebele pridelujejo med ali pa cvetni prah. Tako divje čebele, kot čmrlji in seveda naša kranjska sivka, so izredno pomembni opraševalci. Od njih je odvisno razmnoževanje večine žužkocvetnic (po domače bi rekli rastlin, ki lepo cvetijo). Posledično imamo korist tudi ljudje, saj je biotsko pestro okolje za bivanje prijetnejše. Poleg tega pridelamo tudi več hrane.

Nič hudega, če se še niste lotili sajenja rastlin. Časa je celo pomlad. Pomembno je, da naravi vrnemo vsaj del tega, kar smo ji vzeli.

Zapisala:

Ana Šimac, Kristijan Rešetič

Orodja za dostopnost