01 7884040 psvg@gmail.com

Na hladno jesensko sobotno jutro, 25. novembra 2023, so se učenci planinskega krožka OŠ Stična ter pohodniki iz Zagradca in Krke skupaj  s svojimi mentorji in spremljevalci odpeljali proti Gorenjski. Zaradi težav z avtobusom so morali pohodniki matične šole spremeniti cilj pohoda, zato so se podali na Šmarno goro.

Ostali pa smo po približno eni uri vožnje prispeli na parkirišče v vasi Gozd pri Golniku. Čakal nas je zahteven pohod na 1471 m visoko Kriško goro, a nadobudni pohodniki se izziva niso ustrašili. Nadeli smo si kape in rokavice ter se zavili v tople šale, saj je bilo vreme precej vetrovno, a sončno. Neustrašno in pogumno smo se podali na dobro označeno pot, ki nas je večinoma vodila skozi gozd. Ob poti smo opazili klopce z različnimi imeni. Na eni izmed njih smo imeli krajši postanek in priložnost za počitek.

Vzpon je bil že od samega začetka precej strm, zato se je pri nekaterih že po nekaj minutah pojavila skrb in panika, da ne bodo zmogli. Pritekle so tudi solzice, ki pa jih je na trenutke zelo oster veter hitro posušil. Ker pa pohodniki ne obupamo kar takoj, smo stisnili zobe, spodbujali drug drugega ter po dobri uri in pol zagledali težko pričakovano kočo. Dotaknili smo se lahko tudi prvega snega.

Težak vzpon smo uspešno premagali, saj smo komaj čakali veliko gugalnico s krasnim razgledom na Ljubljansko kotlino. V lepo urejeni koči smo se pogreli in dodatno okrepčali. Naš trud je bil poplačan. Pri zastavi smo se skupinsko fotografirali, se še malo razgledali po okoliških vrhovih in že je bil čas, da se odpravimo v dolino. Kljub previdnemu stopanju čez korenine in po spolzkem kamenju je marsikdo pristal na zadnji plati. Varno in srečno, a z nekaj žulji, smo se vrnili v dolino in se z avtobusom odpeljali domov.

Preživeli smo krasen sončen dan. Pot je bila naporna, zeblo nas je, a prav vsak izmed nas je v srčku čutil ponos in veselje, da je zmogel in zmagal. Bravo!

Vsi pa že nestrpno čakamo naš naslednji pohod.

         Zapisala: Petra Krmelj

Orodja za dostopnost