01 7884040 psvg@gmail.com

V tem šolskem letu smo s čebelarskim krožkom začeli malo drugače kot običajno.

S starejšimi učenci smo obiskali Hišo kranjske čebele, kjer nam je zgodovino razvoja čebel in čebelarstva predstavila Petra Peunik Okorn. Za prijaznost se ji najlepše zahvaljujemo.

S čebelarji 4. in 5. razreda smo obiskali učni čebelnjak v Ivančni Gorici. Sprejel nas je čebelar Željko Perko. Pokazal in opisal nam je različne tipe panjev, v katerih domujejo čebele na tej lokaciji. Z nami se je pogovoril o delu čebelarjev v jesenskem času, prezimovanju čebel in o njegovih začetkih čebelarjenja. Poleg čebel smo spoznali tudi voščeno veščo, ki dela škodo na satju. Na koncu smo si ogledali še informativne table ob učnem čebelnjaku. Gospodu Perku se za lepo, poučno popoldne najlepše zahvaljujemo.

Najbolj aktivne člane našega krožka, ki že nekaj let zavzeto obiskujejo čebelarski krožek, pripravljajo predstavitve in razstave ter vodijo čebelarske delavnice, smo povabili na izlet v Čebelarski muzej v Radovljico. Deležni smo bili vodenja, samostojnega ogleda in pokušine medu. Ogled muzeja smo zaključili s podelitvijo priznanj, ki so jih dosegli učenci na čebelarskem tekmovanju lansko šolsko leto. Zelo smo bili veseli, ker je šel z nami tudi naš glavni čebelar mentor, gospod Bobnar. V muzeju nam je razložil in pokazal na eksponatih kako so čebelarji v starih časih povečali prostor v panjih, hranili čebele, točili med… Nazaj v Višnjo Goro smo se vrnili utrujeni, a dobre volje in polni novih izkušenj.

Zapisala Kristijan Rešetič, Ana Šimac

Orodja za dostopnost