01 7884040 psvg@gmail.com

Učenci in učenke 7. razreda PŠ Višnja Gora, ki obiskujejo izbirni predmet šolsko novinarstvo, so se odpravili na obisk medijskih hiš, da bi čim bolje spoznali novinarsko delo.

Ogled so začeli z obiskom RTV-Slovenija, kjer jih je prijazno sprejela urednica otroškega in mladinskega programa Martina Peštaj. Ogledali so si sobo za masko, kjer so izvedeli, da morajo vsakega nastopajočega pred nastopom na TV, tako žensko kot moškega, najprej dodobra napudrati, saj se v nasprotnem primeru koža preveč sveti. Sprehodili so se med oblačili in videli, kako obsežna je garderoba za nastopajoče. V največjem studiu so snemali zabavno oddajo Male sive celice, kjer so spregovorili nekaj besed z voditeljema. Učenci so opazovali sceno in kulise, ki so v živo videti precej drugače kot na TV. Videli so tudi studio, kjer se snema dnevno-informativna oddaja Poročila in izvedeli, da voditelji ne znajo besedila na pamet, ampak ga berejo s posebnega zaslona (trotl bobna). Da je novinarstvo posebna služba, ki zahteva predanost in odgovornost, jim je povedal Saša Krajnc, ki vodi osrednjo dnevno-informativno oddajo. Ogledali so si zeleno sobo, kjer snemajo vreme.

Učenci in učenke so odšli v studio Radia 1, kjer sta oddajo vodila Anja Ramšak in Robert Roškar. Povedala sta, da v svojem delu uživata, saj niti en dan ni enak drugemu. Anja se je pošalila, da veliko več dela kot Roškar. Priznala je, da si ne želi nikogar drugega za sovoditelja, saj se zelo zabavata. Spoznali so živahnega radijskega voditelja radia Antena, Matica Hercega, ki jih je nasmejal s svojim humorjem in jim pokazal, kako poteka govorjenje v živo. Povedal jim je marsikaj zanimivega o delu radijskega voditelja.

Učenci in učenke so izlet zaključili z ogledom filma. Povedali so, da so videli in slišali marsikaj novega in da jih je popoldansko potepanje po medijskih hišah navdušilo.

Petra Rus Mušič, prof.

Orodja za dostopnost