01 7884040 psvg@gmail.com

17. 11. 2022 je višnjegorsko šolo obiskal dr. Beno Pehani, upokojeni profesor Fakultete za elektrotehniko, področje telekomunikacije. Živi v Višnji Gori. Kljub 91 letom ima še vedno odličen spomin, je prijazen in dobrohoten sogovornik, zagledan v matematiko, fiziko in tehniko. Je avtor več strokovnih knjig, trenutno piše delo o pojavih v vesolju.

Ob prisotnosti ravnatelja OŠ Stična, knjižničarke in slavistke je učencem šolskega novinarstva na zanimiv način predstavil svojo življenjsko pot. Kot majhen deček se je leta 1933 iz Kamnika z družino preselil v Višnjo Goro, saj je bil oče imenovan za višnjanskega notarja. Tako je štiri leta obiskoval osnovno šolo v Višnji Gori. Na ta čas ima zelo lepe spomine. Pri pouku niso imeli zvezkov, le tablico in kredo. Nekateri njegovi sošolci so v šolo hodili peš tudi po dve uri. V šoli ni bila organizirana prehrana, zato so hrano prinesli od doma. On si je včasih lahko za malico privoščil belo žemljo, marsikateri njegov sošolec je bil lačen. Pozimi je bilo zelo mrzlo, zato so dali klopi ob peč in poslušali učiteljičino razlago. Takrat se je počutil kot del družine. Ker je bil kar nekaj časa edinček, si je želel druščine, zato je zelo rad hodil v šolo.

Dr. Beno Pehani je zelo ponosen na svoje starše. Mati mu je želela, da bi nekaj dosegel v znanstvenem okolju in da bi pisal knjige. Oboje je uresničil. Zaveda se, da nimajo vsi ljudje te sreče, da delajo, kar jih veseli. On jo je imel. Ni ločeval službe in prostega časa, saj je zelo užival v vsem, kar je počel.

V življenju se ravna po načelu, da se vživi v sogovornika in dela tisto, kar bi želel, da drugi naredijo njemu. Mladim sporoča, naj bodo pozorni na drobne stvari okoli sebe, naj opazujejo okolico, raziskujejo stvari. Tako bodo vsak dan odkrili kaj novega in jim nikoli ne bo dolgčas. Mladim polaga na srce, naj razumejo ter spoštujejo svoje starše in naj bodo prijazni.

Napisala Petra Rus Mušič, prof.

Orodja za dostopnost