01 7884040 psvg@gmail.com

V torek, 7. 6. 2022, so se učenci 6. a in 6. b PŠ Višnja Gora odpravili proti gorenjskim vasem, kjer so živeli štirje pomembni možje slovenske književnosti.

Najprej so se odpravili v Vrbo, kjer je zibelka stekla našemu največjemu slovenskemu pesniku, Francetu Prešernu. V njegovi rojstni hiši so izvedeli in videli marsikaj zanimivega, med drugim njegovo zibelko, originalno pohištvo in posode, pa črno kuhinjo in špajzo (shrambo). Vodička je učencem na zanimiv način predstavila Prešernovo šolanje, neizpolnjeno ljubezen, pesnikovanje … Omenila je tudi Matijo Čopa, Prešernovega prijatelja, ki je bil zelo izobražen in je znal vsaj petnajst jezikov. Rodil se je le nekaj kilometrov stran od Vrbe, in sicer v Žirovnici.

Zatem so se odpravili v Doslovče, rojstno vas Frana Saleškega Finžgarja. Njegova dela Pod svobodnim soncem, Gospod Hudournik, Leta moje mladosti so aktualna in zanimiva za branje še danes. Pisatelj Finžgar je zelo rad pisal in pripovedoval o svojem očetu, ki je imel zanimive načine vzgajanja.

Ob koncu kulturnega dne so obiskali še rojstno hišo pisatelja Janeza Jalna, ki je poznan predvsem po literarnih delih Bobri in Ovčar Marko. O njegovem življenju nam je na zanimiv način pripovedoval pisateljev pranečak, ki je med drugim povedal, da je imel Jalen velikokrat predolg jezik in je bil zato večkrat premeščen na drugo delovno mesto in celo zaprt. Bil pa je tudi veseljak in zagrizen lovec.

Učenci so bili navdušeni nad videnim in slišanim, marsikoga je Gorenjska očarala tudi s svojo čudovito pokrajino.

Petra Rus Mušič, prof.

Orodja za dostopnost