01 7884040 psvg@gmail.com

17. 2. 2021 so se učenci PŠ Višnja Gora in PŠ Zagradec, ki so vključeni v izbirni predmet šolsko novinarstvo, preko videokonference sestali z znanim slovenskim prevajalcem, pisateljem in stand up komikom Boštjanom Gorencem – Pižamo.

Učenci so mu zastavljali različna vprašanja, na katera je odgovarjal na svojstven, humoren način. Zanimalo jih je, iz kje izhaja njegov vzdevek Pižama. Povedal jim je, da je v prvem ali drugem razredu prišel v šolo v trenirki. Sošolci so ga izzivali, zakaj je prišel v pižami. Tako se ga je prijel ta vzdevek, ki mu na začetku ni bil všeč. Kasneje je vzdevek vzel za svojega in ga ni več motil.

Proti koncu OŠ je začel ustvarjati šaljive stripe, v gimnaziji tudi že svoje zgodbe. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študiral angleščino. Na začetku je želel postati učitelj, a ga je kmalu navdušilo prevajanje. Eden prvih stripov, ki ga je prevedel, je bil Kapitan Gatnik.

Najbolj je ponosen na prevod knjige Dobra znamenja; s prevodom le-te je bil uvrščen v mednarodno častno listo IBBY (2012). Pri prevajanju je zelo užival, saj je bila knjiga zapisana tudi v starinski angleščini. Zato se je učil slovenskih besed iz 16., 18. stoletja, da je prevod čim bolj približal originalu.

Tudi sam je napisal kar nekaj knjig in stripov. sLOLvenski klasiki 1 so njegov solistični prvenec, ki je prejel nagrado knjiga leta (2016) in jabolko navdiha (2017), priznanje predsednika Republike Slovenije. Knjiga je bila prodana v več kot 12.000 izvodih.

Ukvarja se tudi s stand up komedijo. Pravi, da so ga odrski nastopi zasvojili, da uživa v predstavah, kjer nasmeje občinstvo. Všeč mu je napetost, negotovost, ali bo hitro navezal stik z občinstvom. Besedilo je vedno vnaprej pripravljeno in dobro premišljeno.

S svojim življenjem je zadovoljen, saj počne to, kar ga veseli. Je ponosen očka malega dečka, ki ga vsak dan navdušuje s svojo otroško iskrenostjo in mu daje navdih za ustvarjanje. Je tudi navdušen bralec in velik ljubitelj knjig. Bere prozo, poezijo, stripe … V teh korona časih pogreša medsebojno druženje in odrske nastope.

Učencem sporoča, da naj raziskujejo stvari, ki jih zanimajo. Naj dajo prosto pot domišljiji. Berejo naj take zgodbe, v katerih uživajo in ki jih osrečijo.

Petra Rus Mušič

Orodja za dostopnost