01 7884040 psvg@gmail.com

Devetarji obiskali vetrovnik

V četrtek, 10. 9. 2020, so učenci 9. razreda PŠ Višnja Gora obiskali Aerodium Logatec v okviru tehniškega dne.

Na začetku so učenci poslušali strokovno predavanje o osnovah fizike, o silah upora in gravitaciji. Učitelj jim je predstavil Aerodium Logatec, ki je prvi simulator prostega pada v Sloveniji. Vetrovnik deluje na principu zračnega upora (hitrost pretoka zraka v vetrovniku je do 230 km/h), takšni pogoji pa omogočajo letenje in izvajanje raznih akrobatskih elementov v njem. Občutki letenja v vetrovniku so skoraj identični tistim, kakršne ob skoku iz letala v prostem padu občutijo padalci.

Nato so si ogledali dva velika motorja izmed štirih, ki skozi velike reže potiskajo zrak v vetrovnik. Učitelj jim je zatem pokazal poskuse v vetrovniku z različnimi predmeti. Ugotovili so, da je letenje predmetov odvisno od površine in mase telesa. Inštruktor letenja je pokazal kar nekaj zanimivih akrobacij v vetrovniku, med njimi tudi prosti pad. Učenci so v vetrovniku lahko preizkusili moč vetra s pomočjo žoge. Učiteljica se je celo preizkusila v letenju.

Učenci so zatem rešili kratek test o temi tega dne. Izžrebali so učenca, ki je na vsa vprašanja odgovoril pravilno, in le-ta je dobil bon za obisk vetrovnika.

Tehniški dan je bil zanimiv, poučen in sproščen.

Petra Rus Mušič

Orodja za dostopnost