01 7884040 psvg@gmail.com

V četrtek, 27. 2. 2020, je učence izbirnega predmeta šolsko novinarstvo na PŠ Višnja Gora obiskala Janja Ambrožič, novinarka tednika Dolenjski list.

Povedala je, kaj vse počne novinar pri nastajanju časopisa. Dolenjski list izhaja ob četrtkih. Enkrat na teden imajo uredniški sestanek, kjer se dogovorijo, o čem bodo pisali in kdo bo zadolžen za določeno temo. Imajo tudi svojo spletno stran, kjer sproti objavljajo aktualne novice. Gospa Ambrožič je učencem povedala, da pri nastajanju časopisa ne sodelujejo le novinarji, ampak tudi lektorji in grafični oblikovalci.

Učence je predvsem zanimalo, kako je novinarju na terenu. Gospa Ambrožič jim je povedala, da je dobrih pet let »pokrivala« kriminal in črno kroniko. Spomni se, da se je veliko ukvarjala z begunci, umori, požari, Romi … Nikoli se ni počutila ogroženo, saj je vedno upoštevala navodila policistov in gasilcev.

Učencem je svetovala, da moraš biti kot novinar radoveden, odziven in resnicoljuben, saj mora dober novinar vedno preveriti informacije. Lažne novice lahko naredijo veliko škode. Učence je še posvarila, da je v današnjem času socialnih medijev zelo pomembna previdnost pri objavah.

Učenci so ji z veseljem predstavili tudi njihov šolski časopis. Bili so zadovoljni, da so iz prve roke izvedeli toliko novih in zanimivih informacij o novinarskem delu.

Petra Rus Mušič

Orodja za dostopnost