01 7884040 psvg@gmail.com

V četrtek, 25. 4. 2019, je PŠ Višnja Gora obiskal slovenski pisatelj Ivan Sivec, ki je do sedaj napisal že 153 knjig, kar je največ v Sloveniji. Doslej je bil rekorder France Bevk s 124 knjigami. Po štirih Sivčevih knjigah so posneti celovečerni filmi oz. televizijske nadaljevanke (Pozabljeni zaklad, Vlomilci delajo poleti, Zakleta bajta, Princ na belem konju).

Napisal je tri tisoč besedil za glasbo. Ena najznamenitejših je  Kjer lastovke gnezdijo, ki jo izvaja ansambel Franca Miheliča. Opravil je več kot tisoč nastopov na literarnih večerih in ob zaključku bralnih značk.

Po podatkih COBISS-a si bralci v slovenskih knjižnicah vsako leto izposodijo kar 35.000 Sivčevih knjig. Ivan Sivec je med tremi najbolj branimi pisatelji.

Pisatelj je učencem na zanimiv način predstavil različne dogodivščine, ki jih je doživel v otroštvu in mladih letih ter na svojih potovanjih po svetu. Bile so navdih za njegove knjige. Med drugim nam je zaupal zgodbe o Indijancih, grizlijih ter Slovencu, ki je v 19. stoletju na Aljaski nakopal 1,5 tone zlata in je bil v tistih časih šesti najpremožnejši Zemljan.

Ivan Sivec je povedal, da je povezan tudi z Višnjo Goro, saj je kar nekaj let nazaj raziskoval ta kraj z namenom, da je napisal biografski roman Povest o Janezovi sreči. V njem opisuje življenje Janeza Ciglerja, ki je bil več kot trideset let župnik v Višnji Gori in je v tem času izpod njegovega peresa nastala prva slovenska povest Sreča v nesreči.

PŠ Višnja Gora je Ivan Sivec obiskal zaradi stenske poslikave v knjižnici in jo tudi otvoril. Ustvarila jo je učiteljica likovne umetnosti, Anka Švigelj Koželj, s pomočjo učencev likovnega snovanja ter z učenci, ki so prostovoljno prihajali na pomoč pri ustvarjanju čudovite stenske poslikave v knjižnici PŠ Višnja Gora. Učenci pri poslikavi so in še sodelujejo z velikim navdušenjem. Brez njihovih pridnih rok si takega projekta ne bi mogli zamisliti.

Pobudo za poslikavo knjižnice je dala vodja PŠ Višnja Gora, Barbara Pavovec. V spomin na to ji je na steni posvečen Plašček za Barbaro Vitomila Zupana in slikarke Marije Lucije Stupica. Nahaja se na veliki znameniti polžji hišici.

Knjižnica je z novo stensko poslikavo postala še bolj vabljiva za bralce PŠ Višnja Gora. Kot je dejal Ivan Sivec, se človeku ob branju bolje razvijajo možganske celice, človek ima več domišljije, je bolj komunikativen in odprt. Zato hitro knjigo v roke in svet bo lepši.

Anka Švigelj Koželj, Petra Rus Mušič

Orodja za dostopnost