01 7884040 psvg@gmail.com

Tone Pavček in Lojze Slak

V torek, 2. 4. 2019, smo se 6. a in 6. b PŠ VG odpravili na kulturni dan z naslovom Dolenjske bližine.

Naša prva postaja je bila Mirna Peč, natančneje Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. V muzeju sta nas pričakali prijazni kustosinji. Posedli sta nas v dvorani muzeja. Najprej smo si pogledali kratek predstavitveni film, v katerem so znani Slovenci, med njimi tudi Tone Pavček, spregovorili nekaj besed o dolenjskem slavčku Lojzetu Slaku.

Gospa Ljudmila Bajc nam je predstavila muzej in njegovo zbirko. Na kratko nam je razložila življenje in delo Lojzeta Slaka ter pokazala sestavne dele diatonične harmonike (tudi njeno notranjost). Med učenke in učence je razdelila kovinske jezičke, ki so sestavni del omenjene harmonike in zanihajo v zračnem toku, ki ga proizvaja meh. Učenke in učenci so veselo pihali v jezičke in proizvajali različne zvoke. Andraž Grm iz 6. a nam je zatem na harmoniko zaigral V dolini tihi.

V zgornjem delu muzeja smo si ogledali še čebelarski del. Učenci so preko virtualnih očal pogledali, kako bi bilo, če bi se znašli v čebelnjaku oz. v panju med čebelami. Čas v muzeju je minil zelo hitro.

Naslednja postaja je bil Šentjurij, rojstni kraj Toneta Pavčka. Vodička nam je najprej na kratko, pa vendar zelo zanimivo, predstavila življenje pesnika. Peljala nas je k vaški cerkvi sv. Jurija, kjer stoji kamnito spominsko obeležje v njegov spomin. Na koncu smo si v Pavčkovem domu pogledali še kratek film o pesniku ter razstavo njegovih del.

Zadnja postaja je bila Galerija likovnih samorastnikov v Trebnjem, kjer so nam na zanimiv način predstavili likovna dela amaterskih slikarjev in kiparjev ter tehniko slikanja na steklo.

Kulturni dan je v vseh nas pustil globok pečat. V marsikomu je ponovno prebudil ponos, da je Slovenec. Čeprav smo majhen narod, pa smo vseeno sposobni s trdim delom in močno voljo pustiti neizbrisljivo sled v srcih in svetu. Tako kot sta to storila Lojze Slak in Tone Pavček.

Katja Bizjak, Katja Sredič Rus, Maša Maras

Orodja za dostopnost