01 7884040 psvg@gmail.com

Zbudili smo se v megleno, turobno petkovo jutro. Prva misel na to, da moramo danes na TD na matično šolo, ni bila dobra. Kakorkoli, v avli šole se je slišalo veliko otroškega smeha in ugibanja, kaj vse bomo danes videli in se novega naučili na tehniškem dnevu Astronomija.

Ob 8.00 smo se udobno namestili, pripeli in se odpeljali na matično šolo. Ko smo prispeli, nas je v učilnici 2c5 že čakala mentorica, ki nam je predstavila, kako se naredi raketo iz plastičnih steklenic. Razdeljeni smo bili v pet skupin in vsaka skupina je naredila svojo raketo, ki jo je po končani izdelavi tudi spustila zunaj na travniku.

No, pri izdelavi se je videla prefinjenost, dober občutek za estetiko, za lego krilc in lepljenje.  Na koncu se je izkazalo, da je vse te vrline imela raketa skupine deklet, ki je pri spuščanju poletela najdlje. Bravo punce!

Ko smo uspešno spustili vseh pet raket, smo se odpravili na predavanje o osončju, kjer smo se veliko naučili o planetih in njihovih značilnostih. Sledil je PLANETARIJ. Tam smo večkrat slišali  uaaauuu, iiiiiii, uaaaauuuuu, hudoooo. Toliko zanimivih zvezd, premika Zemlje, spoznali smo Malega medveda, Veliki voz, zvezde, povezane s horoskopom … Bilo je nadvse lepo in nepozabno.

Po občudovanju zvezd je sledila delavnica o učenje in branju ZVEZDNE karte. Tu smo imeli največ težav. Kljub dobri logiki smo bili še od planetarija malo utrujeni in zaspani, tako da je predavatelj potreboval malo več časa, da je zbudil naše možgančke, da so počasi, ampak res počasi začeli razumevati lego zvezd in vzhajanje ter zahajanje sonca na današnji dan.

In na koncu nas je čakalo izredno zanimivo predavanje o astronavtih in njihovih podvigih. Gospod Stane Arh nam je na zelo zanimiv način pokazal slike in povedal veliko zanimivosti o MEDNARODNI VESOLJSKI POSTAJI in življenju v njej. Najbolj zanimivo je bilo, da morajo astronavti vsaj dve uri na dan nameniti telovadbi, da se gibljejo v breztežnostnem prostoru in da dekleta ne potrebujejo urejene frizure. Zanimiva je njihova skrb za higieno in uporaba stranišča.

Sončni žarki so premagali meglo in tako smo lahko za piko na i skozi teleskop gledali sonce in skušali najti sončeve pege.

To je tehniški dan, ki nam bo res dolgo ostal v spominu.

 

Učenci 8. V z učiteljicama Barbaro Pavovec in Katjo Sredič Rus

 

 

Orodja za dostopnost