01 7884040 psvg@gmail.com

DRUGOŠOLCI POSTALI ZELENI BRALCI

Učenci 2. a in 2. b razreda PŠ Višnja Gora so v letošnjem letu pridno vadili branje.

V začetku šolskega leta smo se pogovarjali, zakaj je branje pomembno za življenje. Ugotovili smo, da je brez tekočega branja človek za marsikaj prikrajšan. Strinjali smo se, da tisti, ki ne bere, nima nobene prednosti pred tistim, ki ne zna brati. Prav zato so si drugošolci z veliko volje zadali cilj, da bodo vsak dan brali vsaj 10 minut. Razumeli so, da bodo le z vajo postali odlični bralci.

Sodelovali smo kar v treh projektih, pri katerih mlade bralce spodbujamo k branju in širjenju bralne kulture.  Kot vsako leto smo brali v okviru bralne značke, dejavni smo bili pri projektu Že berem sam, ki ga podpirata Krajevna knjižnica Ivančna Gorica in Občina Ivančna Gorica, ter v mednarodnem projektu Naša mala knjižnica. Pri slednjem so se učenci seznanili z določenimi evropskimi pravljicami, katerih avtorji se v Evropi šele uveljavljajo. S poustvarjanjem pa so se veliko naučili o evropskih državah in njihovi kulturi.

Petra Volkar, koordinatorica projekta Že berem sam, je februarja v okviru knjižne in knjižnične vzgoje na zanimiv in poučen način kar preko video povezave učencem predstavila, kako potuje pravljica od pisateljeve ideje do vezane ilustrirane slikanice, ki nazadnje pristane na knjižni polici v knjižnici. Sledilo je branje prvih unikatnih avtorskih pravljic, ki so jih učenci sami izdelali med šolanjem na daljavo. Njihove slikanice so si prislužile znak kakovosti – zlato hruško v obliki biserčka. Oblikovali smo knjižni kotiček, kjer so učenci še teden dni lahko brali in listali pravljice svojih sošolcev, preden so jih odnesli domov.

Za motivacijo in spremljanje napredka so učenci skozi celo šolsko leto zbirali koščke sestavljanke. Po šestih izpolnjenih bralnih listih se jim je prikazala celotna slika na posebni pohvali, ki so jo slavnostno prejeli ob koncu projekta. Uradno so učenci postali zeleni bralci šele takrat, ko jim je »bralna palčica« izročila prikupne zelene majice z napisom »Že berem sam«. Preko video povezave jih je ob tem dogodku nagovoril in jim čestital tudi župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, ki z veseljem podpira projekt. Za zaključek so si na ta poseben dan učenci ogledali še zabavno in poučno predstavo o popotniku Jaki, ki je prečesal vso Slovenijo, da bi našel svojo babico.

Ob zaključku bralne značke smo učencem celotne razredne stopnje pripravili mini presenečenje. Najprej so se učenci preizkusili v reševanju književnega kviza, kjer so dokazali poznavanje vsebin pravljic, zavitih v skrivnostne uganke. Nato so si ogledali dve Jurčičevi pravljici, predstavljeni s tehniko kamišibaj, v odlični izvedbi Maruše Pušnik, knjižničarke iz Krajevne knjižnice Ivančna Gorica. Po predstavi je sledila slavnostna podelitev pohval za opravljeno bralno značko.

Drugošolci bodo še naprej marljivo in z veseljem vadili branje. Zagotovo iz zelenih sčasoma napredujejo tudi v rdeče, zlate, morda nekoč tudi v modre bralce.  

               Učiteljici 2. razreda Maja Berčon in Petra Krmelj

Orodja za dostopnost