01 7884040 psvg@gmail.com

Med dvajsetimi najboljšimi avtorji spisov na natečaju Roševi dnevi

V marcu 2018 sem se kot učenka 9. razreda PŠ Višnja Gora udeležila 31. srečanja Roševih nagrajencev, ki je potekalo v Celju, in sicer na OŠ Frana Roša. Pod mentorstvom učiteljice Petre Rus Mušič sem bila med mnogimi osnovnošolci izbrana v krog dvajsetih najboljših avtorjev tega natečaja. V spisu Vsak človek je unikat sem razglabljala o splošnih človeških temah. V zaključku spisa sem zapisala:  »Bilo bi lepo, da bi si drug drugemu izkazali spoštovanje in za vsako lepo besedo, dejanje, znanje … rekli HVALA.«

Ob 10. uri smo se zbrali vsi izbranci, večina s svojimi mentorji in ravnatelji. Najprej sem se udeležila delavnice V svoji koži. Pogovarjali smo se o tem, kako bi se lahko postavili v kožo neke osebe, ki jo poznamo, o odnosu drug do drugega in o inspiracijah pri pisanju zgodb, spisov. Tako kot se za literarni natečaj spodobi, smo tudi napisali spis o svojem položaju v neki situaciji. Pogovarjali smo se o problemih današnje civilizacije, o rasizmu, strpnosti, tudi o bolj političnih temah, kot so begunci in bolezni, ki jih največkrat prezremo ali pa smo nestrpni do osebe s to boleznijo. Govorili smo o vsakdanjem primeru »pri frizerju«, ki se lahko zgodi vsakemu izmed nas.

Po kosilu smo si ogledali še Roševo hišo. Prijazna gospa nam je pripovedovala o njegovem življenju ter zrecitirala njegovo pesem. Preselili smo se v celjsko knjižnico, kjer so podelili priznanja za najboljše knjižno delo, najboljši spis ter najboljšo pesem 31. Roševega natečaja.

Patricija Germ, 9. razred, PŠ Višnja Gora, mentorica Petra Rus Mušič, prof.

Orodja za dostopnost